Uitwisselingstoernooi de Pelikaan – bv Horna

logo_hornaEn dan gaat de wekker om 6.30 uur. En dat op een zondag.
De haan van de buren sliep zelfs nog. Bedje uit, douchen en ontbijten en dan naar de trein.
Om 7.45 uur afgesproken bij het station van Hoorn om vandaar de reis te aanvaarden naar Zutphen.

Begin maart? heeft Arnold van Rongen gevraagd wie er mee wilden naar De Pelikaan voor een uitwisseling. In eerste instantie hadden er zich 20 opgegeven, maar dat bleek iets te veel voor de Pelikaan. Die zullen wel gedacht hebben: Zoveel kanonnen kunnen we niet aan.
Uiteindelijk is BV Horna met 15 kanonnen vertrokken.
Sam van Etten, Germ Bot, George Kenter, Arnold van Rongen, Jan Lankhorst, Zoef (Jan) Butter, Jeroen Smit, Rien Bakker, Herman Huffman, Bert Joris, Jos Noordeloos. Gerard de Groot, David Bron, Ton Hoogland en Anjo Nat.

Bij het station alle mannen verdeeld over auto?s en gaan. Het eerste stuk bleven we mooi bij elkaar, alleen de tomtom dame van Gerard wilde alweer terug. Ze was zeker met haar verkeerde been uit bed gestapt. Tot voorbij Amsterdam bleef ze volhouden dat we terug moesten.
In de buurt van Apeldoorn had ze er zo de pest in dat ze ons expres via de toeristische route stuurde.
Was erg leuk, maar wij wilde naar de, ons beloofde, koffie met gebak.
De andere waren intussen gearriveerd en wij kwamen een paar minuten later, maar ruim op tijd.

We werden erg vriendelijk ontvangen alsof we er dagelijks kwamen.

20160605_102032Henk Brekelmans, de bedenker van deze uitwisseling en voormalig lid van de Horna, hete een ieder hartelijk welkom en daarna kon de strijd beginnen.
In de mooie accommodatie, met 4 kleine en 2 matchtafels, gingen de eerste partijen van start. Omdat er een variatie van spelers was, kwam iedere speler uit tegen iemand van zijn eigen kaliber.

Sam van Etten ging de strijd aan tegen Michel van Silfhout en George kreeg een geduchte tegenstander om tegen te bandstoten.
Waar Sam even liet zien waarom hij dit jaar bijna weer Europees kampioen onder 21 was geworden, moest George de strijd al snel staken door een vervelende rugblessure. Gelukkig mocht hij wisselen met Germ die al had warm gelopen langs de zijlijn.
Zoef mocht gelijk van start tegen de enige dame in het gezelschap van de Pelikaan Ans. Zoef pikte rustig zijn puntjes bij elkaar, waar bij Ans het zondagochtend gevoel overheerste en slecht van start kon komen.
In haar 2e partij ging het vele malen beter. Lange tijd stond ze dan ook voor en moest Anjo alle zeilen bijzetten om maar in de buurt te blijven. Ook een mooie serie van 7 mocht niet helpen, want Anjo wist plots nog een paar mooie series uit zijn keu te toveren en de partij te winnen.

Anjo moest het, in zijn 1e partij, doen met een invaller, want de eigenlijke tegenstander had ook een zondagochtend gevoel, maar dan nog lekker in bed.
Hij had er een beste kluif aan, want de tegenstander was een ruime speler. Hij moest bij iedere beurt de ballen weer van alle kanten van het biljart halen en dat liep regelmatig uit op een misser, maar wel een aanvang stoot voor de tegenstander. Hij verloor dan ook dik. Geen probleem, er was nog een partij. ( Dat was de partij tegen Ans)

Rond het middaguur werden alle spelers voorzien van broodjes.
Na de lunch kon de strijd weer voortgaan.

Aan beide kanten werden partijen gewonnen en verloren, maar geruime tijd leek het erop dat De Pelikaan dit toernooi zou gaan winnen. Toen de stand een klein beetje bekent was heeft BV Horna de keu?s geslepen en er nog even een paar klappen op gegeven.
Horna was al weer lekker bij gekomen en met nog 2 partijen die gespeeld werden, was de stand 28 De Pelikaan en 27 BV Horna.
Bij verlies van Sam tegen Michel zou de strijd beslist zijn, maar bij remise zou het nog spannend worden.
En wat doet Sam? De sleep in de nabeurt nog even de remise binnen. Stand: 28 ? 28

Nou was David Bron nog bezig met zijn partij, en ook de laatste partij van het toernooi, en die voelde een lichte druk op zijn schouders. Maar onder het toeziend oog van Generaal Germ en de overige spelers, maakte hij de partij keurig af met winst.

Vooraf hadden de spelers van BV Horna al gezegd dat we ze een poepje gingen laten ruiken. Nou eerst roken wij het poepje, maar uiteindelijk lieten we een grote scheet.
Eerst de tegenstander een klein beetje laten ruiken aan de overwinning om dan vervolgens toe te slaan.

Wat kenmerkend was voor deze uitwisseling, was dat de gezelligheid voorop stond. En die was er. Er werd met iedereen gesproken en gelachen. En dat was ook de bedoeling.

Het diner was ook prima voor elkaar en erg lekker.

Na het afsluitende woord, van Henk Brekelmans, zijn de spelers van de Horna met de winst weer huiswaarts gegaan. Tevreden terugkijkend op een zeer geweldige dag, die zeker voor herhaling vatbaar is.
Volgend jaar hopen we, BV Horna, de leden van De Pelikaan te zien in Hoorn om er weer zo?n geweldige dag van te maken.

Namens BV Horna bedanken wij De Pelikaan voor hun gastvrijheid en gezelligheid en de goede organisatie van deze geslaagde uitwisseling.

Aldus verslaggever Anjo Nat

Geef een reactie